Každý zahradník ví, že prořezávání stromů je důležité. Ale vydat se na zahradu a skutečně to udělat, je pro mnohé děsivou výzvou. Koneckonců jste roky na nich pracovali, radovali se, jak ty stromy a keře pěkně rostou, a teď byste měli do té krásy říznout? Popravdě jedním z nejlepších způsobů, jak stimulovat rostlinu k růstu, je její sestřihání nebo seříznutí.
Prořezávání přináší mnoho výhod
Prořezávání určí velikost a tvar rostliny, směr a hustotu růstu, odstraňuje odumřelé nebo nemocné větve. Zároveň zlepšíte celkovou strukturu a zdraví rostliny tím, že umožníte lepší přístup světlu a vzduchu do středu rostliny. Výrazné prořezání rostliny také podporuje nový růst nebo kvetení. Výhody rozhodně převáží nevýhody, teď jen jak na to.
Vliv hormonu auxinu
Uvnitř koncových pupenů a rostoucích špiček rostliny je uložen hormon zvaný auxin. Úkolem Auxinu je potlačit růst dalších postranních pupenů níže. Představte si to jako semafor, který zadržuje řadu aut. Teprve když je na semaforu zelená, mohou auta pokračovat v cestě. Odstraňte rostoucí špičku rostliny odstřihnutím, a zároveň odstraníte auxin. Spodní pupeny rostlin již nejsou na ‘vedlejší silnici‘ a v reakci na nepřítomnost auxinu porostou rychleji. Pokud jsou na obou stranách větve přítomny listové pupeny, pravděpodobně získáte dvě nebo více nových větví pro každou zakrácenou větev.
Ale nenechte se mýlit. Prořezávání nelze brát na lehkou váhu nebo se o něj pokoušet nahodile. Jakmile je nepotřebná část oddělena od rostliny, již není cesty zpět. A provedení prvního řezu může být zastrašující a obtížné, dokonce i pro zkušené zahradníky. Zde je pět kroků, které vám pomohou překonat váš strach z prořezávání a udělají z učedníka zahradnického mistra.
1. Zvolte ten správný okamžik pro prořezávání
Všechno má svůj čas a některá roční období jsou pro prořezávání lepší než jiná. Pokud se jen snažíte odstranit mrtvé nebo nemocné větve, jděte do toho kdykoli se vám zlíbí. V opačném případě zohledněte následující požadavky.
Konec zimy/začátek jara
Těsně před tím, než započne nový růst, je obecně nejlepší čas na prořezávání. Ačkoli toto stimuluje nový růst, neplatí to během dormance (vegetačního klidu). Většina rostlin a stromů využívá uloženou energii z podzimu a zimy k produkci nového růstu těsně pod řezem, když jsou na jaře příznivé podmínky, jako třeba zvyšující-se teploty a délka dne, signalizují vhodnou dobu. Výjimkou jsou stromy známé silným tokem mízy, jako je ořech, javor, bříza a kaštan. U těchto odrůd může nadměrná míza vytékat z prořezávacích ran a vést k potenciálnímu odumírání kmene. S prořezáváním těchto stromů počkejte na léto, kdy budou listy kolem řezu dostatečně čerpat mízu, čímž se sníží pravděpodobnost nadměrné vlhkosti v ráně.
Začátek/polovina léta
Po úplném roztažení listů je přijatelná doba pro řez. Uvědomte si však, že velká část nashromážděné energie rostliny je již pryč a slouží k produkci nového jarního růstu. Na druhou stranu, pokud zvolíte prořezávat nyní, tento nový nárůst hmoty odříznete a bude tedy promarněn. Ano, budete sice stimulovat rostlinu k dalšímu růstu, ale tento zvláštní úkon může být pro rostlinu v letních měsících stresující. Vzhledem k tomu, že je v tomto ročním období pravděpodobně sucho a horko, jsou nové zásoby hmoty pro rostlinu v tomto ročním období nejhodnotnější.
Časný/střední podzim
V této době je nejméně příznivá doba na prořezávání. V této roční době může sice prořezávání povzbudit rostlinu k produkci nového růstu, ta ale zároveň posílá živiny a energii do zásob pro nadcházející chladné měsíce. Přesměrování těchto rezerv může vést k novému růstu, který je slabý a náchylnější k poškození nebo smrti nižšími teplotami. A to vytváří perfektní přístupovou bránu pro přezimující škůdce a choroby, zejména u stálezelených rostlin.
2. Základní pravidla pro vaše kvetoucí keře.
Některé keře kvetou z nových výhonů a vytvářejí květy na sezónních přírůstcích. Příklady zahrnují abelie, jochovec a některé odrůdy hortenzie. Tyto rostliny by měly být prořezány koncem zimy, aby vykvetly ještě ve stejném roce. Jiné keře kvetou na starém porostu, přírůstku z předchozího roku. Do této kategorie patří třeba bazalka, rododendron, cesmína, nebo zlatice. Prořezáváním těchto odrůd na konci zimy by se odstranila všechna nová poupata, která se vytvořila po odkvětu v loňském roce. Keře kvetoucí na starém dřevě je třeba seříznout ihned po odkvětu a před nasazením nových pupenů.
3. Vyberte místo.
Všechno je to o poloze. Pokud seříznete příliš daleko od pupenu, nový růst, ve který doufáte, nemusí být nikdy stimulován. Střihněte naopak příliš blízko a spící listové pupeny mohou být poškozeny do té míry, že se nevzpamatují a zjara vůbec nevyraší. Chcete-li podpořit nový růst, použijte ostré nůžky k provedení čistého, šikmého řezu asi 1 až 1,5 cm nad ven směřujícím pupenem. U větví s jedním pupenem pod bodem řezu vyberte místo na větvi asi 1,5 cm nad pupenem směřujícím ven a proveďte řez pod vysokým úhlem směrem ven. U stonků nebo větví s pupeny umístěnými v párech (proti sobě na každé straně větve) proveďte řez rovně napříč, bez úhlu, asi 1,5 cm nad párem pupenů.
4. Poznejte své limity.
Kolik je příliš mnoho na prořezávání? Dobrým vodítkem pro živý rostlinný materiál je jedna třetina. Při měření od špičky do centra rostliny neodstraňujte v žádném případě více než jednu třetinu celkové délky větve nebo celé rostliny. Některé rostliny sice reagují na razantnější řez lépe než jiné, vaše šance, že to přeženete, se výrazně sníží, pokud se budete držet tohoto třetinového pravidla. Prořezávání se ale není třeba bát. Jakmile pochopíte, že ve většině případů je prořezávání pro rostlinu výhodné, je to pro vás jen otázkou kdy začít. Čím více toho budete mít za sebou, tím větší důvěru v sebe budete mít. A než se nadějete, budete stříhat jako profík.