Všeobecně rozlišujeme nekontinuální, nárazové louhování, tedy nárazovou výrobu žížalího čaje v domácích podmínkách, a kontinuální výrobu, převážně používanou v průmyslové výrobě.
Nekontinuální způsob provzdušňování
Naplňte použitou pytlovinu nebo plátěnou tašku vermikompostem v poměru 1:10 (l litr kompostu na 10 litrů vody) a vložte jej do nádoby s dešťovou nebo odstátou kohoutkovou vodou. Takto vyrobený žížalí čaj, skladovaný v chladu a bez kontaktu s přímým slunečním světlem vydrží i několik měsíců.
Kontinuální způsob provzdušňování
Touto metodou vyrábíme náš žížalí čaj. Nepoužíváme již barely nebo soudky, ale 1000 l IBC nádoby. Tyto se dají napojovat na sebe dle libosti a výrobním požadavkům. Princip je ale vždy stejný. Do nádoby je ponořena jiná, vak, nebo pytel, který obsahuje vermikompost tak, aby šla kdykoliv vytáhnout a její obsah vyměnit. Vložená nádoba má otvory jen tak velké, aby se do ní dostala voda se vzduchem, ale žížalí kompost nevyplaval. K provzdušňování roztoku dochází nepřetržitým způsobem, pomocí profesionálních akvarijních provzdušňovacích systémů.
Odčerpávat výluh je možné kdykoliv, ale vždy jen určité množství, aby nedošlo k přílišnému naředění mikroorganismů za jednu pracovní směnu. Přes noc a s dodáním čerstvé vody dojde k jejich opětovnému namnožení a příští den lze opět stáčet nové tekuté žížalí hnojivo.